Skimmelsvampe kan danne gifte

Skimmelsvampene kan påvirke os på forskellige måder. Sporerne påvirker luftvejene ligesom alle andre støvpartikler. Desuden er sporernes overflade belagt med lange kæder af proteiner, der får immunforsvaret til at reagere. Evt. udløser de allergi/astma. Endelig danner nogle af skimmelsvampene giftige stoffer, når de vokser. Disse stoffer kaldes mykotoksiner.

Både skimmelsvampe og sporer kan danne gifte (mykotoxiner). Giftene har forskellige formål for svampen. F.eks. dannes penicillin for at dræbe nærværende bakterier, der lever af det samme som svampen. Derved undgår svampen at skulle konkurrere med bakterierne om føden. Andre gifte dannes, så svampen undgår at blive ædt af andre organismer. Nogle af giftene lugter, andre gør det ikke. Den velkendte lugt af kælder kommer fra de skimmelsvampe, der vokser i kælderen.

Der er mange eksempler på forgiftninger hos husdyr, der er blevet fodret med ”muggent” foder. Også hos mennesker kan der opstå forgiftninger. F.eks. kan skimmelsvamp i frugt og nødder medføre nyre- og leverskader. Især i U-lande dør mennesker af at spise korn, der pga. forkert opbevaring eller ekstreme vejrsituationer er blevet fugtigt og dermed udsat for skimmelsvampeangreb.

Mykotoksiner optages 10 gange nemmere gennem lungerne end gennem fordøjelsessystemet. Derfor bør man bruge maske på steder med mange skimmelsvampe i luften.

Vidste du, at...
skimmelsvampe frigiver en lang række stoffer til omgivelserne. Nogle af dem lugter. Alle kender lugten af fugtig kælder eller jordslået stof. Lugten kommer fra de skimmelsvampe, der har etableret sig i det fugtige materiale.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet, bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Flis og Arbejdsmiljø".