Akut overbelastning af lungerne

ODTS (organic dust toxic syndrome) er en reaktion på meget høje koncentrationer af partikler i indåndingsluften. Partiklerne sætter sig på lungernes fugtige overflade og aktiverer immunforsvaret, som arbejder på at fjerne støvpartiklerne. ODTS opstår når lunger er blevet udsat for så mange partikler, at immunforsvaret ikke kan følge med. ODTS føles som influenza.

Man bliver meget træt, har høj feber, hovedpine, ømhed i led og muskler mv. Fra man bliver udsat for støvet, til man bliver syg går der 4-8 timer. Ofte er man frisk igen efter et døgns tid, men det kan også vare et par dage. Vi ved at arbejdet med flis kan udløse ODTS. Derfor spurgte vi til ovenstående symptomer i helbredsundersøgelsen. Resultatet er, at ca. 50 % af deltagerne har flere af ODTS-symptomerne hver måned. Tallet er ens for flis- og referencegruppen, så flisen påvirker ikke hyppigheden af symptomerne.

Vi ved, at nogle flisarbejdere har oplevet ODTS-anfald en eller flere gange, men ud fra helbredsundersøgelsen kan vi nu sige, at det er forholdsvist sjældent. Idet symptomerne er meget almindelige, er det svært at registrere få og sjældne ODTS-anfald. ODTS er yderst ubehageligt, men giver ingen varige men. Sygdommen kaldes også tærskerlunge og var tidligere almindelig i landbruget i forbindelse med tærskning og andre støvende arbejdsgange. 

ODTS eller tærskerlunge var meget udbredt i landbrug
Vidste du, at...
ODTS opleves som en kraftig influenza, men skyldes støv i lungerne. ODTS går over i løbet af et par dage.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet, bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Flis og Arbejdsmiljø".