Skimmelsvampe kan give allergi

For at undersøge, om deltagerne har allergi, har vi fremstillet et særligt panel af allergener, som deltagerne blev udsat for i en priktest. Med i panelet var de mest almindelige allergener som hund, hest, bynke og birk, desuden var de 4 mest almindelige skimmelsvampe på et flisfyret anlæg med i panelet.

Stoffet bliver dryppet på huden, og med et lille prik af en nål bliver stoffet ført ind i huden. Hvis immunforsvaret reagerer allergisk bliver huden rød.

Resultatet er, at 30% af deltagerne reagerede på et af stofferne i panelet. Lige mange i flis og referencegruppen. Af de mange med en allergisk reaktion var kun meget få allergiske overfor skimmelsvampe (7% af de positive)(2% af alle deltagere), også her var flis og referencegruppen ens.

Man kan altså sige, at flisen/skimmelsvampene ikke har medført flere allergiske tilfælde ikke engang overfor skimmelsvampe.

Ved at analysere spørgeskemaerne kan vi se, at de personer på flisfyrede værker, som har vist en allergisk reaktionen over for skimmelsvampe, har fire gange så høj risiko for daglig hoste end de skimmel-allergiske på referenceværker.


 

En række allergener prikkes ind i huden
Vidste du, at...
allergi kan opstå hele livet igennem. Har man allergi for et stof får man det nemmere overfor et nyt.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet, bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Flis og Arbejdsmiljø".